Sykehuset til Moelv

– Jeg tror ikke folk flest greier å ta innover seg hvor stort dette er

GLEDE: Dagfinn Dulsrud, Lene Jægersborg, Tore Skar og Erik Slaatsveen jubler for helseministerens sykehusvedtak i favør av Moelv.
FOTO: John Arne Holmlund

– Jeg tror ikke folk flest greier å ta innover seg hvor stort dette er for lokalsamfunnet Moelv, for Ringsaker og for pasientene i Innlandet. Nå kan vi endelig slippe jubelen løs, mener Dagfinn Dulsrud. Helseminister Bent Høie hadde akkurat vedtatt bygging av Mjøssykehuset i Moelv. Inne i klesbutikken til Dagfinn Dulsrud er flaggene hentet fram. Det er smil og latter. Det er en tåre i øyekroken også. Modølene har ventet lenge på det endelige vedtaket. Erik Slaatsveen spretter champagnen og ute i gatene tuter bilene.

– Jeg føler en enorm glede på vegne av pasientene, Ringsaker kommune og Moelv-samfunnet. Tenk mulighetene dette vil gi for utvikling i Moelv og i Ringsaker. Nå har helseminister Høie gjort sitt andre og endelige vedtak på Moelv. Vi blir inspirert til tusen, jubler Slaatsveen – leder i Moelv Ide- og Næringsforum.

Tverrpolitisk enighet
Helseforetaket med helseministeren er ikke tvil om at Moelv er rett adresse for Mjøssykehuset. Nå skal sykehussaken inn i den såkalte konseptfasen, der et mjøssykehus skal sammenstilles med det så kalte nullpluss-alternativet, som betyr dagens sykehusstruktur med et nytt lokalsykehus for Hamar og Elverum.

 Frykter dere utfallet av denne konseptfasen, Dulsrud?

– Nei, vi er ikke redd for hva den vil bringe. Konseptfasen er en formell og byråkratisk øvelse som må gjøres. Nå har Høie sagt Moelv to ganger. Styrene i HSØ og Sykehuset Innlandet har vedtatt Moelv. Arbeiderpartiets Jonas Gahr Støre var krystallklar i HA på at Mjøssykehuset skal bygges i Moelv. Høringsuttalelsene i Innlandet var dessuten i favør Moelv. Denne saken er avgjort, svarer Dagfinn Dulsrud, leder i Moelv Handelstandsforening.

Uante muligheter for Moelv

Gullsmed Lene Jægersborg, sportsbutikkdriver Tore Skar og klesbutikkeier Dagfinn Dulsrud er ikke i tvil om hva dette kan betyr for Moelv:

– Vi er alle kremmere og Moelv trenger en vitamininnsprøyting. Det er mange som har ventet lenge på denne beslutningen fra Høie. Investorer har ventet på denne anledningen til å satse i Moelv, mener Dulsrud.

LES OGSÅ: Får 4.000 nye arbeidsplasser

– Men først og fremst er det en stor dag for pasientene i Innlandet, påpeker Lene Jægersborg.

– Utviklingen i Moelv som en følge av Mjøssykehuset vil ikke komme over natta. Det vil skje sakte, men sikkert. Og vi god tid. Jeg får gåsehud av å tenke på de ressursene lokalsamfunnet er blitt tildelt, sier Slaatsveen.

Rekrutteringen

– Det hevdes at et sykehus i Moelv vil slite med rekrutteringen. Hva mener dere om dette?

– Jeg tenker at det ikke bare er Hamar-regionen som kan by på flinke sykehusansatte. Et helt sykehusmiljø i Gjøvik blir borte. Moelv vil rekruttere fagfolk fra alle mjøsbyene. Nå vil vi se at Mjøsbyen med Moelv i sentrum fungerer. Med firefelts motorveg mellom mjøsbyene og Moelv vil det være meningsløst å snakke om jobbpendling. Vi snakker om en 15-20 minutters kjøretur, poengterer Slaatsveen.